Thursday, July 11, 2013

Sambal Sotong Cik Wanie

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Hari ni sahur pukul 5:20, imsak pukul 5:26
Hahaha, angkara si housemate yang berjanji manis
Katanya nak gorengkan mee, tup-tup dia goreng mee dalam mimpi daa
Bangun je terus turun dapur, tak sempat pun nak masak air
Bukak kotak kurma, sempat la rembat dalam 3biji
Lagi satu my mindset believed that I need to eat something that heavy
Then mata pun ternampak roti, nak buat apa dengan roti tu??
Nak kuarkan marjerin dari peti ais kompen la sampai ke pagi pun tak cair kan
Pastu apa lagi, nasib baik ada tin susu beli haritu.
Tuang then ratakan atas roti, merasa la bedal dalm 2keping,gheehee
Resipi paling cepat and selalu jugak buat

Malam tadi masak sambal sotong and goreng sayur kobis
Tiba-tiba teringin nak makan benda lain, balik-balik ayam je
Try punya try  and without testing
I repeat without testing ya!!
My recipe actually works, tadaaa
Garam cukup and pedas pun standard, both of them
Bangga sekejap,hee

Resipi dia kat bawah ni if nak try la:

3biji bawang putih
1biji bawang besar
1/2kg sotong bersihkan
Lada boh dalam 4-5sudu
Garam secukup rasa

Mula-mula kita tumbuk bawang putih and a portion of bawang besar tadi. It is best if we blend it sebenarnya, those 3BP + 1BB, barulah kuah nampak smooth je. Tapi takpe sebab this is my first time and BB limited plak. Then tumis dengan minyak masak, jangan overload pulak, nanti oily kuah kita. Pastu tambahkan lada boh and biarkan dia mendidih sampai terbit minyak. Ramai tak tahu pasal terbit minyak, I pun not really sure, but you have to trust your instinct. Agak-agak nampak minyak atas surface tu dah kira ok la kot. Tips terbaik for any sambal is Make Your Own Lada Blend. Sebab yang kita beli dekat market tu, dia dah add dengan pengawet kot, untuk maintain for long period. So better use a fresh blended one if you want your sambal to be kaww and sedap. Lepas dah terbit minyak tu, barula masukkan sotong kita tadi. Jangan lupa pulak bersihkan dulu, especially gigi dia dekat bahagian kepala tu,  bahaya tau.. Agak2 dalam 10minit, kacau selang seli, sotong pun dah nampak masak tutup api and salin. Kalau nak nampak berseri tambah sekali bawang besar hiris masa masukkan sotong tadi. Baru nampak meriah and sambal can't stand alone without his buddy, the bawang besar!!

So basically tu je yang nak dishare today.
I'm glad I did my best, hope next time boleh improve lagi.
Selamat mencuba to the first timer, wish you all the best.
Semoga jumpa lagi, assalamualaikum :)

No comments:

Post a Comment